Web design: ISA Multimedia

Contactati-ne ! Sitemap Cautare Abonati-va la newsletter ! Vizitati-ne blogul !

Ce sunt economizoarele de electricitate?

Avantajul oferit de condensator

Echipamentele pentru corectia factorului de putere cu baterii de condensatoare

Ce sunt economizatoarele de electricitate?

Asa cum echipamentele electrice sunt clasificate functie de eficienta cu care isi indeplinesc functiile, tot asa si sistemele electrice in ansamblul lor sunt clasificate dupa eficienta lor care poate varia de la foarte slab pana la excelent.


Motoarele si celelate sarcini inductive solicita doua tipuri de putere electrica:

- Putere activa, masurata in kW: genereaza actiunea dorita de utilizatori

- Putere reactiva, masurata in kVAR: este puterea consumata de echipamente pentru a putea desfasura actiunea utila (energia campului magnetic fara de care nu ar fi posibila derularea actiunii utile)


Majoritatea echipamentelor au nevoie atat de putere activa cat si de putere reactiva. Puterea activa impreuna cu puterea reactiva formeaza puterea aparenta, masurata in kVA.

Se observa in reprezentarea de mai jos cum scade curentul solicitat de la furnizorul de utilitati de la 100 A la 80 A, in situatia in care motorul, pentru a functiona, nu mai absoarbe energia reactiva de la acesta, ci de la condensatorul cuplat direct la bornele sale. In plus, nici conductorii de alimentare nu mai sunt parcursi de 100 A, ci de 80A, adica pierderi mai mici in cabluri, caldura mai putina degajata, tensiune mai aproape de cea nominala, etc.

Condensatorii  plasati chiar in apropierea sarcinilor inductive reprezinta cel mai economic mod de furnizare a energiei reactive. In plus, condensatorii reprezinta dispozitive extrem de fiabile si care nu necesita mentenanta.

Avantajul oferit de condensator

Condensatorii elimina necesitatea cumpararii inutile de energie.

Rezulta ca:

Motoarele inductive, transformatoarele si multe alte dispozitive sau echipamente necesita atat energie electrica pentru a furniza putere de magnetizare (kVAR), cat si energie necesara generarii puterii active (kW). Impreuna, cele doua puteri formeaza puterea aparenta, masurata in kVA.

Dar, noi avem nevoie de puterea activa pentru a realiza anumite activitati, si deci, singurul element al sumei mentionate de care am putea sa ne debarasam ar putea fi puterea reactiva. Raportul dintre puterea activa si puterea aparenta a fost denumit  factor de putere.

Pentru a reduce puterea aparenta se folosesc baterii de condensatoare, care reduc, pana la anulare, puterea reactiva. Acesta este exact fenomenul pentru care condensatorii reprezinta solutia ideala in reducerea facturii de plata a energiei electrice.

Echipamentele pentru corectia factorului de putere cu baterii de condensatoare

Aceste echipamente sunt destinate compensarii puterii reactive, adica eliminarii absorbtiei de energie reactiva de la furnizorul de utilitati si folosesc in acest scop un circuit de monitorizare permanenta a factorului de putere, pentru ca in functie de valoarea sarcinilor inductive cuplate de retea de utilizatori, sa calculeze sarcina capacitiva necesara si sa regleze automat eficienta intregului sistem.

Scopul compensarii factorului de putere este de a asigura:

- putere activa maxima  

- stabilitatea tensiunii in lungul cablurilor

- capacitate ridicata de transfer a puterii prin cabluri

- caderi de tensiune si pierderi Joule reduse, etc.

Echipamentele pentru corectia factorului de putere cu baterii de condensatoare se amortizeaza in mai putin de un an, in mod obisnuit.

Sus | Inapoi in pagina cu economizoare de electricitate

ECONOMIZOARE DE ELECTRICITATE: Despre: